Yleisiä ohjeita

Ohjeita erilaisiin tilanteisiin.

Uusi osakas

Osakeluetteloon merkintää varten tarvitaan kauppakirja tai muu saantokirja, osakekirjajäljennös sekä varainsiirtoveroilmoitus. Nämä asiakirjat saatuamme lähetämme vastiketilisiirrot uudelle osakkaalle.

Muuttaessa

Muuttoilmoitus tehdään lähimmässä postitoimipaikassa, joka on samalla muuttoilmoitus väestörekisterin pitäjälle. Tee myös muuttoilmoitus isännöitsijälle, muutitpa taloon tai talosta pois.

Tee sähkösopimus sähkön toimittajan kanssa.

Vakuutukset

Kiinteistövakuutus korvaa rakennuksille tai taloyhtiön laitteille tapahtuneita vahinkoja. Asukkaan/osakkaan kotivakuutus korvaa irtaimistolle tapahtuneet vahingot. Isännöimillämme kohteilla on CF-ryhmätapaturmavakuutus. Tämä vakuutus korvaa taloyhtiön yhteisissä tiloissa tai talonpihalla tapahtuneen vahingon. Vakuutettuina ovat kaikki yhtiössä vakituisesti asuvat henkilöt.

Huoneistokohtaisen lainaosuuden poismaksu

Huoneistokohtaisen lainaosuuden suorittamista varten on tilattava isännöitsijältä lainaosuuslaskelma.

Huoneistokohtainen ilmastointi

Huoneistokohtainen ilmastointi on aina pidettävä päällä, mm. talvella ilmastointikojeen päällä ollessa hormisto ei pääse huurtumaan ja sulaessaan aiheuta vesivahinkoa.

Vedenkulutus

Keskimäärin jokainen suomalainen käyttää vettä 155 l/vrk. www.motiva.fi

Turvallisuus

Taloyhtiön osakkeiden ja asukkaiden turvallisuuteen liittyy paljon muutakin kuin pelkän liukkauden torjuminen. Yleinen turvallisuus on valaistusta, valvontaa, toimivaa tekniikkaa ja asioista huolehtimista.

Taloyhtiön pelastussuunnitelma

Yksi tärkeä osa turvallisuuden edistämisessä on laatia ja pitää ajan tasalla talon pelastussuunnitelma. Suunnitelman tarkoituksena on ennakoida ja ennaltaehkäistä taloyhtiötä uhkaavat vaaratilanteet. Samalla selvitetään mm. tarvittava turvallisuushenkilöstö, sen nimeäminen ja kouluttaminen sekä muun henkilöstön tai asukkaiden perehdyttäminen suunnitelmaan.

Vähintään kolmen asuinhuoneiston taloyhtiöissä on laadittava kirjallinen pelastussuunnitelma. Se on yhteenveto taloyhtiön turvallisuusjärjestelyistä ja sisältää toimintaohjeet onnettomuuksien varalta.

Pelastussuunnitelman tekeminen aloitetaan selvittämällä taloyhtiöön kuuluvien rakennusten vaaranpaikat ja mitä vaaroja ympäristö – vaikkapa teollisuuslaitos tai vilkas tie – voi aiheuttaa. Sitten selvitetään, millä keinoilla vaaroja voi vähentää ja miten talossa ja asunnoissa voi varautua vahinkojen varalle. Hätätilanteiden varalta laaditaan toimintaohjeet, jotka tiedotetaan kaikille asukkaille. Lisäksi on nimettävä ja koulutettava taloyhtiön turvallisuudesta vastaavat henkilöt sekä hankittava turvallisuusmateriaali.

Lisätietoa www.spek.fi

Palovaroittimet

Merkittävin turvallisuustekijä on palovaroitin. Asunnossa on oltava 1 palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliötä kohden. Sijoita palovaroitin pakkauksessa olevia käyttö-, asennus- ja huolto-ohjeita noudattaen. Tarkista säännöllisesti palovaroittimesi toiminta.

Sammutuspeite

Osa taloyhtiöistä on hankkinut asukkailleen sammutuspeitteen. Ellei yhtiösi ole sitä hankkinut, se kannattaa hankkia itse.

Hätänumero

Yleinen hätänumero on 112.